8. Διάθλαση

Στο κεφάλαιο 8 της Φυσικής Γ Γυμνασίου, εισάγεται η διάθλαση, με τους νόμους της διάθλασης και παραδείγματα διάθλασης. Εισάγεται και η ανάλυση του λευκού φωτός όπως και οι συγκλίνοντες και αποκλίνοντες φακοί από το Κεφάλαιο 9 (δε γράφουμε άλλο άρθρο καθώς είναι η μόνη παράγραφος από όλο το 9).

Νόμοι διάθλασης

  1. Η προσπίπτουσα ακτίνα, η διαθλώμενη ακτίνα και η κάθετη ευθεία στην επιφάνεια επαφής βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

  2. Όταν το φως περνά από οπτικά αραιότερο σε οπτικά πυκνότερο μέσο (πχ από τον αέρα στο γυαλί) η γωνία διάθλασης είναι μικρότερη από τη γωνία πρόσπτωσης. Και αντίστροφα.

  • Γωνία διάθλασης ονομάζεται η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στη διαθλώμενη ακτίνα και την κάθετη ευθεία στον καθρέφτη.
  • Οπτικά πυκνότερα είναι τα μέσα στα οποία η ταχύτητα διάδοσης είναι μικρότερη.

Εικονικό εργαστήριο διάθλασης:
Διάθλαση φωτός

Η γωνία διάθλασης είναι τέτοια ώστε το φως να ακολουθεί τη γρηγορότερη διαδρομή όπως βλέπουμε στην ακόλουθη προσομοίωση:

Σε πλήρη οθόνη

Λειτουργεί όπως θα λειτουργούσε ένας ναυαγοσώστης για να φτάσει πιο γρήγορα στον προορισμό του:

Σε πλήρη οθόνη

8.2 Εφαρμογές της διάθλασης

8.3 Ανάλυση του λευκού φωτός

Το λευκό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα σε κατάλληλη αναλογία. Το φαινόμενο του διαχωρισμού του λευκού φωτός σε χρώματα ονομάζεται ανάλυση του φωτός.

Στην ανάλυση οφείλονται τα χρώματα που βλέπουμε στο πίσω μέρος ενός cd και στο ουράνιο τόξο. (Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;)

 

9.1 Συγκλίνοντες και αποκλίνοντες φακοί

συγκλίνοντες φακοί

Οι κυρτοί φακοί είναι παχύτεροι στο μέσο και λεπτότεροι στα άκρα και μετατρέπουν μία δέσμη παράλληλων φωτεινών ακτίνων σε συγκλίνουσα. Είναι, λοιπόν, συγκλίνοντες.

αποκλίνοντες φακοί

Οι κοίλοι φακοί είναι λεπτότεροι στο μέσο και παχύτεροι στα άκρα και μετατρέπουν μία παράλληλη δέσμη σε αποκλίνουσα. Είναι, λοιπόν, αποκλίνοντες.

Επανάληψη στη διάθλαση

Θεωρία Γ Γυμνασίου: Διαβάστε όλη τη θεωρία της Φυσικής Γ Γυμνασίου σε περιληπτικά φυλλάδια.

 

Quiz κεφαλαίων 7,8: Κάντε το quiz για να ελέγξετε το βαθμό εμπέδωσης της ύλης.