7. Ανάκλαση

7.1.

Ανάκλαση ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το φως αλλάζει διεύθυνση όταν συναντήσει μία διαχωριστική επιφάνεια, παραμένοντας μέσα στο ίδιο διαφανές μέσο.

Κατοπτρική ανάκλαση

Η ανάκλαση που προκύπτει όταν λεπτή φωτεινή δέσμη πέφτει σε λεία επιφάνεια, όπως του καθρέφτη, ονομάζεται κατοπτρική. Μετά την κατοπτρική ανάκλαση ακολουθεί μία καθορισμένη κατεύθυνση.

Κάντε κλικ στην εικόνα να κινήσετε την επιφάνεια να δείτε την πορεία της δέσμης.

Διάχυση

Η ανάκλαση που προκύπτει όταν λεπτή φωτεινή δέσμη πέφτει σε τραχιά επιφάνεια ονομάζεται διάχυση. Μετά τη διάχυση διαδίδεται προς κάθε κατεύθυνση.

Η διάχυση μπορεί να προσεγγιστεί ως ένα σύνολο πολλών κατοπτρικών ανακλάσεων αφού μία τραχιά επιφάνεια μπορεί να θεωρηθεί ως σύνολο πολλών μικροσκοπικών καθρεφτών με τυχαίους προσανατολισμούς.

Νόμοι ανάκλασης


  1. Η προσπίπτουσα ακτίνα, η ανακλώμενη και η κάθετη ευθεία στον καθρέφτη βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

  2. Η γωνία πρόσπτωσης είναι ίση με τη γωνία ανάκλασης.

  • Γωνία πρόσπτωσης ονομάζεται η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στην προσπίπτουσα ακτίνα και την κάθετη ευθεία στον καθρέφτη.
  • Γωνία ανάκλασης ονομάζεται η γωνία που σχηματίζεται ανάμεσα στην ανακλώμενη ακτίνα και την κάθετη ευθεία στον καθρέφτη.

7.2.

Η εικόνα ενός αντικειμένου που σχηματίζεται από έναν καθρέπτη ονομάζεται είδωλο. Για να σχεδιάσουμε το είδωλο, σχεδιάζουμε τις ακτίνες ως ευθείας ακολουθώντας τους νόμους της ανάκλασης.

Σε επίπεδο καθρέφτη το είδωλο είναι:

  • Ορθό (όχι ανεστραμμένο). Το δεξιά φαίνεται αριστερά, αλλά όχι το πάνω κάτω.
  • Ίσου μεγέθους.  Το είδωλο έχει ίδιο μέγεθος με το αντικείμενο. Επίσης το είδωλο απέχει την ίδια απόσταση από τον καθρέφτη με το είδωλο.
  • Φανταστικό. Το είδωλο που προκύπτει από τις προεκτάσεις των ανακλώμενων ακτινών ονομάζεται φανταστικό. Οι επίπεδοι καθρέπτες δημιουργούν πάντα φανταστικά είδωλα.

Σχηματίστε το είδωλο της γλάστρας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα άρθρα -