μπάλα και φτερό που πέφτουν

Χρόνος πτώσης – Η επιστημονική μέθοδος

Τι συμβαίνει εάν αφήσουμε ταυτόχρονα ένα φτερό και μία μπάλα bowling; Ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος; Ας αναμορφώσουμε την πιο βαθιά ριζωμένη αντίληψή μας: ότι το βαρύτερο σώμα πέφτει πρώτο.  Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε ακολουθώντας τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου:

Παρατήρηση

Παρατηρούμε ότι όταν αφήσουμε μία μπάλα του μπόουλινγκ και ένα φτερό, πιο γρήγορα πέφτει η μπάλα του μπόουλινγκ.

Υπόθεση

Υποθέτουμε ότι ο χρόνος πτώσης εξαρτάται από α) το βάρος β) από την αντίσταση του αέρα

Πείραμα

Για αρχή, εκτελούμε ένα πείραμα με δύο σώματα ίδιου βάρους και με διαφορετική αντίσταση αέρα. Παίρνουμε δύο ίδια κομμάτια χαρτί, τσαλακώνουμε το ένα σε σχήμα μπάλας και το άλλο το αφήνουμε ατσαλάκωτο. Τα αφήνουμε να πέσουν ταυτόχρονα και παρατηρούμε ότι με μεγάλη διαφορά πέφτει πρώτο το τσαλακωμένο, παρότι έχουν ίδιο βάρος.

Στη συνέχεια χρειαζόμαστε και ένα πείραμα με δύο σώματα διαφορετικού βάρους και ίδια αντίσταση αέρα. Το πείραμα αυτό το κάνει  για μας ο Brian Cox από το BBC. Σε μία μεγάλη αίθουσα (στη μεγαλύτερη αίθουσα κενού, στη NASA) αφήνουν να πέσει η μπάλα και το φτερό. Προφανώς με διαφορά φτάνει πρώτη η μπάλα. Αμέσως μετά όμως, αφαιρούν όλο τον αέρα από την αίθουσα και επαναλαμβάνουν το πείραμα σε κενό αέρος. Το πόσο ταυτόχρονα πέφτουν ελπίζω να χαραχθεί στη μνήμη του καθενός γιατί είναι μία ομορφιά της φύσης που δυστυχώς οι περισσότεροι δε θα έχουμε ποτέ την τύχη να δούμε.

 

Συμπέρασμα

Η υπόθεση ότι ο χρόνος πτώσης εξαρτάται από το βάρος διαψεύθηκε, αφού τα σώματα πέφτουν ταυτόχρονα απουσία αέρα. Η υπόθεση ότι ο χρόνος πτώσης εξαρτάται από την αντίσταση αέρα επιβεβαιώθηκε, αφού ένα ατσαλάκωτο χαρτί πέφτει πιο αργά από ένα τσαλακωμένο ίδιου βάρους.

Γενίκευση

Ο χρόνος πτώσης ενός σώματος ΔΕΝ εξαρτάται από το βάρος του, αλλά από την αντίσταση του αέρα που του ασκείται.

Όλα τα σώματα πέφτουν το ίδιο γρήγορα σε κενό αέρος. Παρουσία αέρα, πέφτει ταχύτερα το σώμα που συναντά τη μικρότερη αντίσταση αέρα.