Αδέσποτες σφαίρες

Με αφορμή το θάνατο ενός παιδιού 11 ετών στο Μενίδι στις 08-09-2017 από αδέσποτη σφαίρα, όπως διαπιστώθηκε από ιατροδικαστή, ας θεωρήσουμε το εξής πρόβλημα που λύνεται και από μαθητή της Β’ Γυμνασίου.

Πρόβλημα

Σφαίρα εκτοξεύεται προς τα πάνω με αρχική ταχύτητα 200m/s. Στην καλύτερη περίπτωση (θα μπορούσε να εκτοξεύεται και με 1500m/s). Με πόση ταχύτητα θα επιστρέψει στο έδαφος;

Λύση

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αντίσταση του αέρα οπότε παίρνουμε το θεώρημα διατήρησης της μηχανικής ενέργειας, για την αρχική θέση 1 από την οποία εκτοξεύεται και για την τελική θέση 2 στην οποία καταλήγει.

Εμηχ,1μηχ,2
Κ1+U1=K2+U2

Όπου Κ η κινητική ενέργεια και U η βαρυτική δυναμική στις δύο θέσεις αντίστοιχα. Αφού ξεκινάει από το έδαφος και καταλήγει στο έδαφος, η δυναμική ενέργεια στην αρχική και τελική θέση είναι μηδέν U1=U2=0. Άρα

Κ12
½mυ12=½mυ22
1|=|υ2|
1|=200m/s

Στην πραγματικότητα, η τελική ταχύτητα θα είναι λίγο μικρότερη λόγω της αντίστασης του αέρα, αλλά όχι αρκετά μικρότερη ώστε να μην είναι φονική αν σου έρθει στο κεφάλι. Αέρας είναι όχι βούτυρο.

Η σφαίρα επιστρέφει στο έδαφος σχεδόν με την ίδια ταχύτητα με την οποία εκτοξεύθηκε.

Με βάση τους γιατρούς, μία σφαίρα με ταχύτητα μικρότερη ακόμα και από 60m/s μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο του οποίου το κρανίο θα έχει την ατυχία να βρεθεί στην τροχιά της σφαίρας.

Αυτό συνέβη προχθές στο Μενίδι, όπου κάποιος πυροβόλησε στον αέρα. Πυροβόλησε επειδή ήταν χαρούμενος, επειδή ήθελε να φοβερίσει το γείτονα, επειδή ήθελε να δοκιμάσει το καινούργιο του τουφέκι… Ποιος ξέρει. Ίσως επειδή δεν έμαθε φυσική γυμνασίου, επειδή απαξίωσε το σχολείο, επειδή αποτύχαμε ως δάσκαλοι, επειδή οι ασκήσεις μας δε συνδυάστηκαν με τη ζωή. Και τελικά σκότωσε ένα παιδί  και θα πει ότι δε φταίει.