Χρονόμετρο

Φύλλο εργασίας 2 – Μέτρηση χρόνου

Στη Φυσική Α Γυμνασίου, στο  Φύλλο εργασίας 2 του βιβλίου “η Φυσική με πειράματα” μαθαίνουμε για το χρόνο, τη μέτρηση του χρόνου, τα αναλογικά και ψηφιακά όργανα και την ακρίβεια των μετρήσεων.

Μάθημα 2. Μέτρηση Χρόνου

Η Φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου – Φύλλο εργασίας 2

 

ΘεωρίαΠείραμαΑκρίβειαΑσκήσειςQuiz

Βρείτε όλη τη θεωρία στη “Θεωρία Φυσικής Α Γυμνασίου

Χρόνος

Η διεθνής μονάδα μέτρησης του χρόνου είναι το δευτερόλεπτο. Άλλες μονάδες είναι το λεπτό, η ώρα, το έτος, ο αιώνας κ.ο.κ.

Αναλογικά όργανα μέτρησης του χρόνου είναι αυτά που χρησιμοποιούν αναλογίες όπως η κλεψύδρα, το ρολόι με δείκτες ή το ηλιακό ρολόι:

ρολόι με δείκτες
Ρολόι με δείκτες
Ηλιακό ρολόι
Ηλιακό ρολόι
Ψηφιακά όργανα μέτρησης χρόνου είναι όσα έχουν μόνο ψηφία:

smartwatch
Ψηφιακό ρολόι χειρός
Ψηφιακό ρολόι
Ψηφιακό χρονόμετρο

Ατομικό ρολόι

Το ακριβέστερο όργανο μέτρησης, σήμερα, στον κόσμο είναι το ατομικό ρολόι. Είναι ένα ρολόι που μετράει το χρόνο από τη συχνότητα μετάβασης των ηλεκτρονίων από τη μία ενεργειακή κατάσταση στην άλλη. Το δευτερόλεπτο, ορίστηκε το 1967 από το Διεθνές σύστημα μονάδων ως 9.192.631.770 ταλαντώσεις Καισίου 133 από μια ενεργειακή κατάσταση σε άλλη. Σήμερα, το ακριβέστερο ρολόι που έχει φτιαχτεί είναι ατομικό ρολόι Στροντίου, το οποίο χάνει μόνο ένα δευτερόλεπτο κάθε 15.000.000 χρόνια, σχεδόν την ηλικία του σύμπαντος. Αυτό σημαίνει ότι έχει ακρίβεια της τάξης του 2×10-18 s.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 – ΠΕΙΡΑΜΑ

Μέτρηση χρόνου δέκα ταλαντώσεων εκκρεμούς

Περιγραφή πειράματος

Διαθέτουμε ένα χρονόμετρο και μία πλαστελίνη με ένα νήμα. Δένουμε την πλαστελίνη στη μία άκρη του νήματος και στερεώνουμε την άλλη άκρη σε ένα σταθερό σημείο. Εκτρέπουμε την πλαστελίνη από τη θέση ισορροπίας και την αφήνουμε να ταλαντωθεί πατώντας το χρονόμετρο. Η πλαστελίνη εκτελεί μία ταλάντωση όταν επιστρέφει στην ακραία θέση έχοντας περάσει από όλες τις θέσεις. Όταν επιστρέψει για δέκατη φορά σημειώνουμε το χρόνο του χρονομέτρου.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για πέντε φορές και βρίσκουμε το μέσο όρο.

ekkremes

Προσομοίωση

Η προσομοίωση “Εργαστήριο εκκρεμούς“, από το phet colorado μπορεί να μας βοηθήσει να αναπαράγουμε στο σπίτι μας την άσκηση που κάναμε στο εργαστήριο. Ενεργοποιούμε την επιλογή “άλλα εργαλεία” και αφού εκτρέψουμε για μία μικρή γωνία το εκκρεμές, χρησιμοποιούμε το χρονόμετρο που εμφανίζεται για να μετρήσουμε το χρόνο που διαρκούν δέκα ταλαντώσεις.

Δυνάμεις και κίνηση: Τα βασικά

Εφαρμογή

Μετράμε το χρόνο δέκα ταλαντώσεων και παίρνουμε τις εξής τιμές 8,4s 8,5s 8,7s 9s 9s. Να υπολογίσετε τη μέση τιμή του χρόνου δέκα ταλαντώσεων.

Λύση

Ακρίβεια μέτρησης

Μεγαλύτερη ακρίβεια ανάμεσα στις μετρήσεις έχουμε με τη μικρότερη μονάδα μέτρησης. π.χ. ανάμεσα σε εκατοστά και χιλιοστά δευτερολέπτου μεγαλύτερη ακρίβεια έχουμε με τα χιλιοστά.

Εφαρμογή

Μετράμε το χρόνο δέκα ταλαντώσεων με ψηφιακό ρολόι και βρίσκουμε 8,94s και με αναλογικό και βρίσκουμε 9s. Ποιο όργανο μας έδωσε μεγαλύτερη ακρίβεια;

Λύση

 

[/su_column][/su_row]

α) Μετράμε το χρόνο δέκα ταλαντώσεων με ψηφιακό ρολόι και βρίσκουμε 8,94s και με αναλογικό και βρίσκουμε 9s. Ποιο όργανο μας έδωσε μεγαλύτερη ακρίβεια;

Λύση

β) Μετράμε το χρόνο δέκα ταλαντώσεων και παίρνουμε τις εξής τιμές 8,4s 8,5s 8,7s 9s 9s. Να υπολογίσετε τη μέση τιμή του χρόνου δέκα ταλαντώσεων.

Λύση

Πρόταση αξιολόγησης από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ.
quiz Φύλλο εργασίας 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα άρθρα - Φυσική Α Γυμνασίου